Historia och huvudmän

Skolans logga med ballonger och serpentiner

Vår historia

Vi har hetat Bromma folkhögskola sedan 2014 men är en folkhögskola med historia från Lidingö, Bromma och Kungsholmen. Tre skolor blev en!

Lidingö folkhögskola startade 1981 men redan på 1970-talet fanns där en fritidsledarutbildning. Skolan hade stort fokus på friluftsliv, ledarskap och diakoni men det fanns också tre estetiska utbildningar i Livsverkstan, Ateljé X och Teaterverkstan.

Betel folkhögskola i Bromma fanns sedan 1970-talet en musikutbildning med flera olika inriktningar: Afro, Musik bredd, Kyrkomusiker och Klassisk musik. Det fanns också möjlighet att gå på Bibellinje. Betel var en filial till Sjöviks folkhögskola i Dalarna.

Mitt på Kungsholmen utvecklades Lidingö folkhögskola city, en filial till skolan på Lidingö. Där växte Allmän kurs fram med fokus på människan och kulturen samt ett internationellt och hållbart perspektiv. 

Idag är skolan en härlig mix mellan Allmän kurs, yrkesutbildningar och estetiska utbildningar. Vi tänker att de olika utbildningarna och dess bredd på samma geografiska plats blir en viktig grogrund för bildning och kunskap. Vi tror på mötet mellan olika människor, mellan olika utbildningsinriktningar, bakgrunder och mellan olika livs- och trosåskådningar. 

Skolstyrelse 2024/25

Elaine Lindblom, ordförande
Hanz Linderyd
Jenny Dobers
Magnus Lindgren
Klara Eliasson Rabo
Atle Svanberg
Lars Åberg

Våra huvudmän

Bakom Bromma folkhögskola står Equmeniakyrkan och dess ungdomsorganisation Equmenia. Förutom Bromma folkhögskola ansvarar de även för Karlskoga folkhögskola, Härnösands folkhögskola, Sjöviks folkhögskola och Södra Vätterbygdens folkhögskola. Botkyrka folkhögskola är knuten huvudmannen genom två lokala församlingar.

Folkhögskolorna utgör en viktig del av kyrkans samhällsengagemang och skolorna arbetar även inåt rörelsen. Med kristen tro som grund ska skolorna erbjuda en miljö för bildning och personlig utveckling. De ska vara tillgängliga för alla, hävda allas lika värde och aktivt ta ställning för demokratin.

Equmeniakyrkans bildarorganisationer har sina rötter i 1800-talets folkväckelse och folkrörelser. Bildningsverksamhet blev tidigt ett inslag i deras utveckling och de startade därför folkhögskolor.

Varje folkhögskola är en egen juridisk person med egen styrelse som tillsätter rektor och fastställer mål och verksamhetsplan. Vid tillsättande av rektor ska styrelsen samråda med huvudmännen. Huvudmännen bidrar med ideella insatser, t ex genom styrelsen, och har inga krav på avkastning.

Om Equmeniakyrkan och Equmenia

2011 bildades en ny kyrka av Svenska Missionskyrkan (1878), Svenska Baptistsamfundet (1848) och Metodistkyrkan i Sverige (1868). I maj 2013 antogs namnet Equmeniakyrkan. Kyrkans namn markerar samhörigheten med dess ungdomsförbund Equmenia. 

Läs mer på hemsidorna för Equmeniakyrkan och Equmenia.

Sidan uppdaterad 26 november 2024