Allmän kurs grund

Studietakt: 100%
Kurstid: 18 aug 2021 – 10 jun 2022
Ansök senast: 1 maj 2021
Antagningsvillkor: Samtliga sökande kallas till intervju.
Digitalt öppet hus: 15 april kl 17-18 (länk kommer)
Kostnader: Materialavgift 1100:- per termin samt obligatoriskt förmiddagsfika 23:- per dag
Studiestöd (CSN): Kursen ger rätt till studiestöd
Kontakt: Nadja Debove, nadja.debove@brommafolkhogskola.se

Den här kursen vänder sig till dig som är nästan klar med grundskolan, eller som vill repetera ämnen innan du tar dig an studier på gymnasienivå. På Allmän kurs grund kan du få grundläggande behörighet i ämnena svenska, engelska, matematik och samhällskunskap samtidigt som du stärker ditt självförtroende, din förmåga till eget ansvar och din allmänbildning.

Upplägg

Studierna sker på heltid, vardagar mellan klockan 8.30 och 15.40, beroende på ditt schema. Du läser både behörighetsgivande ämnen svenska/SVA, engelska, matematik, samhällskunskap och ämnen som syftar till personlig utveckling, exempelvis hälsa och psykologi. Vi har även temaveckor och andra gemensamma aktiviteter på skolan som du är med på. Du läser alla ämnen och kan inte välja bort något.

Undervisningen är lärarledd. Du studerar utifrån dina förkunskaper och förutsättningar. Du får stöd med att planera dina studier och att utveckla strategier som kan hjälpa dig att slutföra dina individuella uppgifter. Vi fokuserar mycket på att komma igång med studierna och tar det i lugn takt. Målet är att du ska få behörighet från svensk grundskola för fortsatta studier på gymnasienivå, exempelvis på Allmän kurs hos oss, dit du får förtur. Om det bara är någon enstaka behörighet du saknar finns möjlighet att läsa på gymnasienivå samtidigt.

Vi tycker att det är viktigt att lära tillsammans med andra. Det innebär att du ofta arbetar i grupp och att vi diskuterar och reflekterar ihop med varandra. Det ger dig möjlighet att utveckla din analysförmåga, stärka ditt självförtroende och bredda din allmänbildning. Grupparbete och gruppredovisningar är en viktig del av vårt arbetssätt och du kommer att få lära dig värdefulla metoder för detta.

En dag i veckan arbetar du på skolan tillsammans med klassen och din lärare med de uppgifter och läxor du behöver göra. Målet är att alla i gruppen ska hitta sin balans i det dagliga skolarbetet. Vi tror också på kroppens behov av rörelse. En gång i veckan har du därför friskvård.

På kursen arbetar vi i Google Workspace for Education. Vi har ett digitalt arbetssätt och du får låna en dator under din studietid. Allt material finns tillgängligt på våra plattformar om du vill repetera hemifrån.

Antagning

För att du ska bli antagen till kursen tittar vi på dina betygsdokument och eventuell arbetslivserfarenhet. Du får sedan komma på intervju för att lära känna oss och bekanta dig med skolmiljön samt folkhögskolans arbetssätt. För oss är det viktigt att du är beredd att ta det personliga ansvar som krävs för att studera hos oss. Folkhögskolans närvarokrav på minst 80 procent gäller även för Allmän kurs grund.

Sista ansökningsdag är 1 maj

VIKTIGT VID ANSÖKAN