Allmän kurs

Läs in gymnasiet i din takt

Längd: 1-3 år
Kurstid: 18 aug 2021 – 10 jun 2022
Ansök senast: 1 maj 2021
Antagningsvillkor: Samtliga sökande kallas till intervju.
Kostnader: Materialavgift 1100:- per termin samt obligatoriskt förmiddagsfika 23:- per dag
Kontakt: Nadja Debove, nadja.debove@brommafolkhogskola.se

Allmän kurs ger dig
– möjlighet till studier på universitet och högskola
– större chanser på arbetsmarknaden

Kursen vänder sig till dig som saknar gymnasieutbildning, som behöver komplettera denna eller som vill förnya gamla gymnasiekunskaper. Du studerar kärnämnen under 1-3 år för att uppnå grundläggande behörighet. Utöver dessa ämnen kan du också fördjupa dig i Hållbar utveckling, Internationella relationer och Filosofi.

Studier på folkhögskola sker med helhetssyn. Du inhämtar kunskaper utifrån dina egna förutsättningar och deltar också aktivt i gemensamma aktiviteter. Du studerar i en liten sammanhållen klass där du blir personligt bemött och där allas olikheter är en tillgång. Studierna utvecklar din sociala kompetens, ditt självförtroende och din förmåga att uppnå dina mål.

Upplägg

Undervisningen sker genom lärarledda lektioner, föreläsningar och studiebesök. Du får också öva dig att arbeta i projekt genom tydligt avgränsade grupparbeten. Vidare tränar du studieteknik för att kunna lägga upp dina studier på ett självständigt sätt. Du träffar dina lärare mycket och har stor möjlighet att få stöd och hjälp med dina studier.

Vi jobbar med G Suite som lärplattform. Under utbildningen får du tillgång till en egen chromebook för ditt skolarbete.

Allmän kurs innebär heltidsstudier. Normalt studerar du mellan 08:40 och 15:40. Andra tider kan förekomma.

Du får nödvändiga baskunskaper i form av kärnämnena Svenska, Engelska, Matematik, Samhällskunskap, Religionskunskap, Historia och Naturkunskap. Du kan också studera för särskild behörighet i vissa ämnen (Engelska 7 och Matematik 2 och 3). Utbildningen ger grundläggande behörighet för fortsatta studier på universitet och högskola.

Kurstider läsåret 21/22

18 augusti – 21 december 2021
10 januari – 10 juni 2022

Har du några frågor kring våra utbildningar är du välkommen att höra av dig till oss.

Olika nivåer

Beroende på hur mycket du studerat tidigare får du en nivåanpassad studieplanering.

Nivå 1 – Människan i samhället

Förkunskaper

Kursen vänder sig till dig som avslutat grundskolan, avbrutit en gymnasieutbildning eller som vill förnya gamla kunskaper.

• Svenska 1
  • Engelska 5 eller 6
  • Matematik 1b
  • Samhällskunskap 1b
  • Aktivt medborgarskap
  • Temaarbete

Nivå 2a – Hållbar utveckling och samhälle

Förkunskaper

Kursen vänder sig till dig med förkunskaper från minst ett år på allmän kurs eller gymnasiet.

• Svenska 2 eller Svenska 2 och 3
  • Engelska 6 eller Engelska 7
  • Matematik 1b, 2b eller 3b beroende på förkunskaper
  • Religion 1
  • Hållbar utveckling (Naturkunskap 1b)
  • Samhällskunskap 1b beroende på tidigare studier
  • Historia 1b
  • Temaarbete – projekt
  • Filosofi 1 beroende på tidigare studier

Nivå 2b – Internationella utblickar

Förkunskaper

Kursen vänder sig till dig som gått två år på allmän kurs eller på gymnasiet.

• Svenska 2 eller Svenska 2 och 3
  • Engelska 6 eller Engelska 7