Ateljé X

Kreativ paus eller förberedelse för högre konststudier?

Längd: 1 år med möjlighet till ett fördjupningsår
Kurstid: 17 aug 2022 – 9 jun 2023
Ansök senast: 18 april 2022
Öppet Hus: Måndag 4 april kl 16-18, samt digitalt kl 18-19
Antagningsvillkor: Personligt brev och arbetsprover.
Kostnader: 2800:- per termin (bl.a material och studiebesök samt obligatoriskt förmiddagsfika 23:- per dag)
Kontakt: Ann Westblom, 08-636 23 06, ann.westblom@brommafolkhogskola.se

ANSÖKAN STÄNGD

Ateljé X är en bred och grundläggande konstutbildning.

I en grupp med 12 deltagare får du möjlighet att under ett år pröva konst och hantverk som keramik, skulptur, tryckteknik, tovning, bokbinderi, gips, metallarbete, teckning, akrylmåleri. På Bromma folkhögskola, där Ateljé X är en av utbildningarna, går du tillsammans med elever på musik-, teater och andra utbildningar. Det ger en inspirerande miljö med intressanta möten och tillfällen att ta del av kultur av olika slag.

Andra spännande fördelar med att studera hos oss är möjligheten att studera i en heterogen grupp där åldersspannet ligger mellan 18 och 70 år. Gruppen är liten, vilket ger ett mervärde och trygghet med möjlighet till inspiration av varandras arbete.

Fast ateljéplats

Under hela läsåret har du en fast ateljéplats med eget arbetsbord, rullvagn och staffli samt möjligheter att förvara dina saker i förråd och skåp. Du har också tillgång till ateljén på kvällar och helger.

En annan möjlighet är tillgången till vårt materialförråd med tyg, garn, färger, lera och gips, som öppnar upp för din egen kreativitet. Vi har ett litet snickeri och en keramikugn att tillgå intill ateljén. Våra materialavgifter är inte heller särskilt höga med tanke på vad som ingår i form av material och studiebesök. Skolan har dessutom en restaurang som serverar lunch och eftermiddagskaffe till förmånliga priser.

Utställningar

Kursen ger redskap för att kunna ställa ut sin konst. Vi ställer ut i vårt närområde i Bromma, men också på Alvikstorpets galleri Galleraget samt på skolans egen festival Brommastock, som är en heldag fylld av konst, teater, musik och möjligheter till lekar, fika och lunch.

Som alumni har du möjlighet att efter dina studier på kursen, få ställa ut på Västerorts konstrunda.

Skolan ligger 20 minuter med tunnelbana från city och samtidigt nära en trollskog att plocka vitsippor i på våren och åka skidor i på vintern. Från Åkeshovs station passerar du ett arboretum med träd, Koloniföreningen Åkeshovs slottsträdgårdar, och Åkeshovs slott med äppelängar och Äppelvikens ridskola på väg till skolan. Eller så följer du bara Drottningholmsvägen från Brommaplan.

Fördjupningsår

Efter genomgånget basår på Ateljé X finns möjlighet att söka ett fördjupningsår. Ansökan sker genom personligt brev med motivering till varför man söker kursen. Brevet skickas direkt till kursföreståndaren (dvs ansökan görs EJ via Schoolsoft).

Kurstider läsåret 22/23

17 augusti – 20 december 2022
9 januari – 9 juni 2023

Antagningsförfarande

I en första urvalsomgång bedömer vi arbetsprover och personliga brev. Därefter kommer du att kallas till en intervju på skolan eller digitalt eller få avslag på din ansökan.

Vi vill påminna om att pandemin kan komma att påverka antagningsprocessen och undervisningen.

Ansökan senast 18 april

Knappen leder till folkhögskolornas gemensamma system Schoolsoft. Om det är första gången du ansöker till en folkhögskola så får du först registrera ett konto på Mina sidor i Schoolsoft.

När du fyllt i och skickat in ansökan får du en automatisk bekräftelse till din e-postadress. Vi kontaktar dig om det behövs en komplettering.

Om du tidigare gjort ansökan i Schoolsoft (och alltså redan har ett konto) så måste du kolla att dina kontaktuppgifter är aktuella, det gör du under fliken Min profil när du loggat in. Det gäller även om du ansökt till annan folkhögskola.

Följande handlingar ska bifogas när du ansöker:

Personligt brev:
Beskriv dig själv med några meningar eller be en vän beskriva dig! I brevet ska det framgå varför du söker utbildningen och vad du vill lära dig. Beskriv även din utbildningsbakgrund. Du ska också berätta om ditt eget förhållande till skapande/kreativitet och gärna berätta om vilka material och tekniker du arbetat med tidigare. Om du inte har uttryckt dig skapande så mycket, så beskriv i stället din längtan. Skriv om relevanta workshops eller kurser du gått. Om du har planer på att söka andra konstutbildningar efter ett år hos oss, skriv gärna om detta också.

Ett foto på dig själv

Arbetsprover:
Uppgift 1. Tre saker du har i fickan – handväskan – ryggsäcken. Arrangera föremålen. Gör sedan två bilder – en teckning och en bild i valfri måleriteknik. Välj att avbilda föremålen i olika belysning.
1. Fotografera dina teckningar/målningar.
2. Ladda upp bilderna i din ansökan (i format jpg, png eller pdf)
Uppgift 2. Egna arbeten. Visa ett urval av dina egna arbeten som du tycker representerar dig och ditt arbete. Det kan vara teckning, kroki, måleri, skulptur, hantverk, formgivning, m.m. Arbetsproverna ska visa på bredd/ variation i uttryck.
1. Fotografera dina arbeten (max 5 bilder)
2. Ladda upp bilderna i din ansökan (i format jpg, png eller pdf)

ANSÖKAN STÄNGD

Röster från tidigare studerande