Ateljé X

Studietakt:
Kurstid:
 19 aug 2019 – 9 jun 2020
Ansök senast: 15 april (Öppet Hus 8 april kl 15-18)
Antagningsvillkor: Personligt brev, arbetsprover och  ett personbevis.

Intervjudag: 17 maj
Kostnader: 2200:-/termin beroende på bl.a material, studiebesök och litteraturval, samt obligatoriskt förmiddagsfika 20:-/dag
Kontakt: Ann Westblom, 08-636 23 51, ann.westblom@brommafolkhogskola.se

Atelje-X-kritor_600x420

Ateljé X ger dig möjlighet att ta en kreativ paus

I en grupp med 12 deltagare får du möjlighet att under ett år pröva konst och hantverk som keramik, skulptur, textiltryck, tovning, bokbinderi, gips, metallarbete, teckning, akrylmåleri. På Bromma folkhögskola, där Ateljé X är en av utbildningarna, går du tillsammans med elever på musik-, teater och andra utbildningar. Det ger en inspirerande miljö med intressanta möten och tillfällen att ta del av kultur av olika slag.

Andra spännande fördelar med att studera hos oss är möjligheten att studera i en heterogen grupp där åldersspannet ligger mellan 18-70 år. Gruppen är liten, vilket ger ett mervärde och trygghet med möjlighet till inspiration av varandras arbete.

Under hela läsåret har du en fast ateljéplats med eget arbetsbord, rullvagn och staffli samt möjligheter att förvara dina saker i förråd och skåp. Du har också tillgång till ateljén på kvällar och helger.

En annan möjlighet är tillgången till vårt materialförråd med tyg, garn, färger, lera och gips, som öppnar upp för din egen kreativitet. Vi har ett litet snickeri och en keramikugn att tillgå intill ateljén. Våra materialavgifter är inte heller särskilt höga med tanke på vad som ingår i form av material och studiebesök. Skolan har dessutom en restaurang som serverar lunch och eftermiddagskaffe till förmånliga priser.

Kursen ger redskap för att kunna ställa ut sin konst. Vi ställer ut i vårt närområde i Bromma, men också på Alvikstorpets galleri Galleraget samt på skolans egen festival Brommastock, som är en heldag fylld av konst, teater, musik och möjligheter till lekar, fika och lunch.

Som alumni har du möjlighet att efter dina studier på kursen, få ställa ut på Västerorts konstrunda.

Skolan ligger 20 minuter med tunnelbana från city och samtidigt nära en trollskog att plocka vitsippor i på våren och åka skidor i på vintern. Från Åkeshovs station passerar du ett arboretum med träd, Koloniföreningen Åkeshovs slottsträdgårdar, och Åkeshovs slott med äppelängar och Äppelvikens ridskola på väg till skolan. Eller så följer du bara Drottningholmsvägen från Brommaplan.

Gör din ansökan senast 15 april

Kurstider läsåret 19/20
19 augusti – 20 december 2019
8 januari – 9 juni 2020

ÖPPET HUS 8 APRIL KL 15-18

Arbetsproverna kan vara teckningar, målningar, skisser, collage eller foton av tredimensionella arbeten. Du kan antingen fästa bilder och foton på högst 3 kartongskivor (max 50 x 70 cm stora) och ta med dem när du söker eller fotografera dem och skicka in dem digitalt.

Ett av proverna ska vara en teckning el. målning av 1 mugg och 2 böcker på en stol. (Själva utförandet står inte i centrum. Uppgiften utmanar dig att avsätta tid för din ansökan och visar på att du är öppen för att pröva också uppgifter som inte är självvalda.)

Knappen leder till till folkhögskolornas gemensamma system Schoolsoft. Du börjar med att registrera ett ansökningskonto på Mina sidor (om du inte redan har ett, då bör du se till att dina kontaktuppgifter är aktuella under fliken Min profil). När du fyllt i och skickat in ansökan får du en automatisk bekräftelse till din e-postadress. Vi kontaktar dig om det behövs en komplettering.

> Läs mer om att ansöka

Bildgalleri

Starta visning genom att klicka eller öppna hela galleriet på egen sida.

Några röster från studerande på Ateljé X

“Jag hade förväntan på ett kreativt år och det har jag fått! Det är värdefullt att få ha tillgång till allt material, verktyg, utrymmen och kunskap hos lärare och varandra i gruppen. Förut hade jag svårt att föreställa mig vad det innebar att arbeta med projekt, det skrämde mig. Men nu uppskattar jag friheten.”
Joanna, Ateljé X 17/18

“Jag ville ha ett kreativt break för att ta reda på vad jag ville. Jag ville komma åt bredden. Tiden i ateljén öppnar många tankedörrar kring vad man kan fördjupa sig i. Jag tycker att kursen är en bra början för alla som vill utveckla sin kreativa ådra.”
Anna, Ateljé X 17/18

“Jag är så glad över att vara här! Jag förverkligar en gammal dröm.”
Tatyana, Ateljé X 2018

“Jag uppskattar att kursen har en så bred inriktning; att jag fått smaka många olika konstuttryck och material, som jag aldrig kommit i kontakt med annars. Lärarna är kompetenta och engagerade och klassen är härlig. Vi lär oss mycket av varandra också. För mig har det varit skönt att teckning och måleri kommer senare under läsåret för det har hjälpt mig bort från prestationsångest.”
Louise, Ateljé X 17/18

“Jag fastnade för utbildningen p g a namnet med X:et. Det kändes bejakande, tillmötesgående och lekfullt. Jag ville måla turkost när jag kom och har fått utforska min kreativa process i ett eget rum och gått loss och liksom “badat färg”. Det är fantastiskt att vara här bland alla papper, färger, tyger och ting. Och bara det att det finns lera och möjligheter att bränna i en egen ugn.”
Sara, Ateljé X 2018