Ateljé X

Ger dig möjlighet till en kreativ paus eller språngbräda

Längd: 1 år
Studietakt: 100%
Kurstid: 18 aug 2021 – 10 jun 2022
Ansök senast: 15 april 2021
Antagningsvillkor: Personligt brev och arbetsprover.
Digitalt Öppet hus: 16 mars kl 15-17 Välkommen – klicka här!
Intervjudag: 20 maj
Kostnader: 2700:- per termin beroende på bl.a. material, studiebesök och litteraturval samt obligatoriskt förmiddagsfika 23:- per dag
Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)
Kontakt: Ann Westblom, 08-636 23 06, ann.westblom@brommafolkhogskola.se

ANSÖKAN STÄNGD

I en grupp med 12 deltagare får du möjlighet att under ett år pröva konst och hantverk som keramik, skulptur, textiltryck, tovning, bokbinderi, gips, metallarbete, teckning, akrylmåleri. På Bromma folkhögskola, där Ateljé X är en av utbildningarna, går du tillsammans med elever på musik-, teater och andra utbildningar. Det ger en inspirerande miljö med intressanta möten och tillfällen att ta del av kultur av olika slag.

Andra spännande fördelar med att studera hos oss är möjligheten att studera i en heterogen grupp där åldersspannet ligger mellan 18 och 70 år. Gruppen är liten, vilket ger ett mervärde och trygghet med möjlighet till inspiration av varandras arbete.

Fast ateljéplats

Under hela läsåret har du en fast ateljéplats med eget arbetsbord, rullvagn och staffli samt möjligheter att förvara dina saker i förråd och skåp. Du har också tillgång till ateljén på kvällar och helger.

En annan möjlighet är tillgången till vårt materialförråd med tyg, garn, färger, lera och gips, som öppnar upp för din egen kreativitet. Vi har ett litet snickeri och en keramikugn att tillgå intill ateljén. Våra materialavgifter är inte heller särskilt höga med tanke på vad som ingår i form av material och studiebesök. Skolan har dessutom en restaurang som serverar lunch och eftermiddagskaffe till förmånliga priser.

Utställningar

Kursen ger redskap för att kunna ställa ut sin konst. Vi ställer ut i vårt närområde i Bromma, men också på Alvikstorpets galleri Galleraget samt på skolans egen festival Brommastock, som är en heldag fylld av konst, teater, musik och möjligheter till lekar, fika och lunch.

Som alumni har du möjlighet att efter dina studier på kursen, få ställa ut på Västerorts konstrunda.

Skolan ligger 20 minuter med tunnelbana från city och samtidigt nära en trollskog att plocka vitsippor i på våren och åka skidor i på vintern. Från Åkeshovs station passerar du ett arboretum med träd, Koloniföreningen Åkeshovs slottsträdgårdar, och Åkeshovs slott med äppelängar och Äppelvikens ridskola på väg till skolan. Eller så följer du bara Drottningholmsvägen från Brommaplan.

Fördjupningsår

Efter genomgånget basår på Ateljé X finns möjlighet att söka ett fördjupningsår. Ansökan sker genom personligt brev med motivering till varför man söker kursen. Brevet skickas direkt till kursföreståndaren (dvs ansökan görs EJ via Schoolsoft).

Kurstider läsåret 21/22

18 augusti – 21 december 2021
10 januari – 10 juni 2022

Arbetsprover

Uppgift 1. Tre saker du har i fickan – handväskan – ryggsäcken. Arrangera föremålen och teckna eller måla av dem i två olika belysningar så att skuggorna kommer fram.

  1. Fotografera dina teckningar/målningar.
  2. Ladda upp bilderna i din ansökan. (i format jpg, png eller pdf)

Uppgift 2. Egna arbeten. Visa ett urval av dina egna arbeten som du tycker representerar dig och ditt arbete. Det kan vara teckning, kroki, måleri, skulptur, hantverk, formgivning, m.m.

  1. Fotografera dina arbeten. (max 5 bilder)
  2. Ladda upp bilderna i din ansökan. (i format jpg, png eller pdf)

Antagningsförfarande

I en första urvalsomgång bedömer vi arbetsprover och personliga brev. Därefter kommer du att kallas till en intervju med workshop på skolan den 20 maj eller få avslag på din ansökan. Intervjun kan komma att ske online p.g.a. Covid-19. En länk kommer då att skickas till dig via Google Meet.

Sista ansökningsdag är 15 april 2021

ANSÖKAN STÄNGD

Röster från tidigare studerande

Kamile Unver
@art_by_kamile

Jag brukar variera vilka material jag helst skapar i. Keramik är min passion idag, men också akvarell.

Nu under pandemin jobbar jag som undersköterska i ett äldreboende för jag kände att jag ville hjälpa till i kampen. Annars är jag nyexaminerad hantverkspedagog vilket jag tillfälligt lagt på hyllan pga pandemin. Jag är även aktiv som förtroendevald inom facket Kommunal och fritidspolitiker för Socialdemokraterna.

På Ateljé X fick jag prova på massa olika tekniker som jag aldrig arbetat med förut. Det öppnade mina ögon men väckte också min passion för keramiken. Andra jätteroliga tekniker jag minns var gipskonsten, bokbinderiet och tovningen med ull. Utbildningen hjälpte mig också att skapa arbetsprover till vidare utbildning. Sist men inte minst: de relationer jag byggde upp har jag fortfarande nära till än idag. (Kamile studerade hos oss läsåret 17/18)

Daniel Hadziegric
@ortenart

Idag målar jag mest i akvarell och producerar musik. Jag skapar också med lera och gips.

För mig var utbildningen väldigt nyttig då jag fick chansen att prova på nya material som jag tidigare inte vågat mig på.

Det viktigaste jag tar med mig är mina klasskamrater, samarbetet med dem har varit avgörande för mitt skapande i dag. (Daniel gick på skolan läsåret 19/20)

Fler röster om Ateljé X

”Jag hade förväntan på ett kreativt år och det har jag fått! Det är värdefullt att få ha tillgång till allt material, verktyg, utrymmen och kunskap hos lärare och varandra i gruppen. Förut hade jag svårt att föreställa mig vad det innebar att arbeta med projekt, det skrämde mig. Men nu uppskattar jag friheten.”

Joanna, Ateljé X 17/18

”Jag ville ha ett kreativt break för att ta reda på vad jag ville. Jag ville komma åt bredden. Tiden i ateljén öppnar många tankedörrar kring vad man kan fördjupa sig i. Jag tycker att kursen är en bra början för alla som vill utveckla sin kreativa ådra.”

Anna, Ateljé X 17/18

”Jag är så glad över att vara här! Jag förverkligar en gammal dröm.”

Tatyana, Ateljé X 2018

”Jag uppskattar att kursen har en så bred inriktning; att jag fått smaka många olika konstuttryck och material, som jag aldrig kommit i kontakt med annars. Lärarna är kompetenta och engagerade och klassen är härlig. Vi lär oss mycket av varandra också. För mig har det varit skönt att teckning och måleri kommer senare under läsåret för det har hjälpt mig bort från prestationsångest.”

Louise, Ateljé X 17/18

”Jag fastnade för utbildningen p g a namnet med X:et. Det kändes bejakande, tillmötesgående och lekfullt. Jag ville måla turkost när jag kom och har fått utforska min kreativa process i ett eget rum och gått loss och liksom “badat färg”. Det är fantastiskt att vara här bland alla papper, färger, tyger och ting. Och bara det att det finns lera och möjligheter att bränna i en egen ugn.”

Sara, Ateljé X 2018

VIKTIGT VID ANSÖKAN

Studera hos oss

  • Hur söker jag?
  • Studentboende
  • Studieekonomi och CSN
  • Studeranderätt
  • Studie- och yrkesvägledning
  • Likabehandlingsplan

Sidan uppdaterad 16 april 2021