Ateljé X


Längd: 1 år
Studietakt:
100%
Kurstid:
 19 aug 2019 – 9 jun 2020
Ansök senast: 15 april (obs! kursen är sökbar fr.o.m januari 2019)
Antagningsvillkor: Personligt brev, arbetsprover och intervju
Kostnader: 2200:-/termin beroende på bl.a material, ett studiebesök och litteraturval samt måltidsabonnemang 400:-/vecka
Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)
Kontakt: Ann Westblom, 08-636 23 51, ann.westblom@brommafolkhogskola.se

Atelje-X-kritor_600x420

Skolan erbjuder dig

– grundläggande teknik och materialkunskap samt handledning av våra pedagoger och konstnärer
– en egen ateljéplats som du har tillgång till under skoltid, även kvällar och helger
– en folkhögskola med ett myller av konstnärligt skapande inom musik, teater, konst och friluftsliv.

Under året arbetar du med flera utställningar

– en gemensam utställning på skolan vid advent
– möjlighet att göra en individuell vårutställning utanför skolan
– en gemensam avslutande utställning på Brommastock (skolans egna sommarfestival)

Inför dessa för vi samtal kring retorik, urvalsprocesser, presentationsteknik och hängning.

Kursinnehåll

På folkhögskolan är det egna lärandet i fokus och möjligheten att ta del av allt som miljön erbjuder ger kursen dess särart. Lusten att utforska, öva och leka är viktiga delar av det konstnärliga skapandet. Under året kommer vi att fördjupa tankar omkring skapandeprocessen; om kreativitet, idéutveckling och motstånd.
Kursen ger dig grundläggande kunskaper inom teckning, måleri, skulptur och textil. I kursen ingår också livsåskådning, kroki, studiebesök, orientering i konsthistoria och samtidskonst. Ämnena läses i perioder/block.

Kurstider läsåret 19/20
19 augusti – 20 december 2019
8 januari – 9 juni 2020

Arbetsproverna kan vara teckningar, målningar, skisser,collage eller foton av tredimentionella arbeten. Du kan antingen fästa bilder och foton på högst 3 kartongskivor (max 50×70 cm stora). Ett av proverna ska vara en teckning el. målning av 1 mugg och 2 böcker på en stol.

Knappen leder till till folkhögskolornas gemensamma system Schoolsoft. Du börjar med att registrera ett ansökningskonto på Mina sidor (om du inte redan har ett). När du fyllt i och skickat in ansökan får du en automatisk bekräftelse till din e-postadress. Vi kontaktar dig om det behövs en komplettering.

> Läs mer om att ansöka

Några röster från studerande på Ateljé X

“Jag hade förväntan på ett kreativt år och det har jag fått! Det är värdefullt att få ha tillgång till allt material, verktyg, utrymmen och kunskap hos lärare och varandra i gruppen. Förut hade jag svårt att föreställa mig vad det innebar att arbeta med projekt, det skrämde mig. Men nu uppskattar jag friheten.”
Joanna, Ateljé X 17/18

“Jag ville ha ett kreativt break för att ta reda på vad jag ville. Jag ville komma åt bredden. Tiden i ateljén öppnar många tankedörrar kring vad man kan fördjupa sig i. Jag tycker att kursen är en bra början för alla som vill utveckla sin kreativa ådra.”
Anna, Ateljé X 17/18

“Jag är så glad över att vara här! Jag förverkligar en gammal dröm.”
Tatyana, Ateljé X 2018

“Jag uppskattar att kursen har en så bred inriktning; att jag fått smaka många olika konstuttryck och material, som jag aldrig kommit i kontakt med annars. Lärarna är kompetenta och engagerade och klassen är härlig. Vi lär oss mycket av varandra också. För mig har det varit skönt att teckning och måleri kommer senare under läsåret för det har hjälpt mig bort från prestationsångest.”
Louise, Ateljé X 17/18

“Jag fastnade för utbildningen p g a namnet med X:et. Det kändes bejakande, tillmötesgående och lekfullt. Jag ville måla turkost när jag kom och har fått utforska min kreativa process i ett eget rum och gått loss och liksom “badat färg”. Det är fantastiskt att vara här bland alla papper, färger, tyger och ting. Och bara det att det finns lera och möjligheter att bränna i en egen ugn.”
Sara, Ateljé X 2018