Ateljé X
Kreativ paus eller förberedelse för högre konststudier?
Längd: 1 år med möjlighet till ett fördjupningsår
Studietakt: 100%
Kurstid: 18 aug 2025 – 10 jun 2026
Ansök senast: 15 april 2025
Öppet Hus: Torsdag 20 mars kl 16-18. Filmer med intervjuer och Q&A kommer att publiceras på våra sociala medier fr.o.m vecka 9.
Antagningsvillkor: Personligt brev och arbetsprover.
Kostnader: 3500:- per termin (bl.a material och studiebesök samt obligatoriskt förmiddagsfika 25:- per dag)
Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)
Kontakt: Ann Westblom, 08-636 23 06, ann.westblom@brommafolkhogskola.se
Ateljé X är en bred och grundläggande konstutbildning.
I en grupp med 12 deltagare får du möjlighet att under ett år pröva konst och hantverk som keramik, skulptur, tryckteknik, textila tekniker, bokbinderi, gips, metallarbete, teckning, måleri. På Bromma folkhögskola, där Ateljé X är en av utbildningarna, går du tillsammans med deltagare på musik-, teater och andra utbildningar. Det ger en inspirerande miljö med intressanta möten och tillfällen att ta del av kultur av olika slag.
På Bromma folkhögskola studerar du i en liten och trygg grupp där vi inspireras av varandras arbete och kreativa processer. Ofta är vi en grupp i blandade åldrar mellan 18 och uppåt 70 år.
Fast ateljéplats
Under hela läsåret har du en fast ateljéplats med eget arbetsbord, rullvagn och staffli. Du har också tillgång till ateljén på kvällar och helger.
Det finns ett mindre snickeri, drejskivor och en keramikugn att tillgå intill ateljén. Skolan har en fin restaurang som serverar för- och eftermiddagsfika och lunch varje dag.

Utställningar
Kursen ger redskap för att kunna ställa ut sin konst. Vi har både en vinterutställning och en slututställning på skolan, ibland ställer vi också ut i vårt närområde i Bromma. Slututställningen visas under skolans egen festival Brommastock, som är en heldag fylld av konst, teater, musik och möjligheter till lekar, fika och lunch.
Skolan ligger 18 minuter med tunnelbana från city och samtidigt nära en skog att plocka vitsippor i på våren och åka skidor i på vintern. Från Åkeshovs station passerar du Åkeshovs slottspark och Äppelvikens ridskola på väg till skolan. Eller så följer du bara Drottningholmsvägen från Brommaplan.
Fördjupningsår
Efter genomgånget basår på Ateljé X finns möjlighet att söka ett fördjupningsår. Ansökan sker genom personligt brev med motivering till varför du söker kursen. Brevet skickas direkt till kursföreståndaren (dvs ansökan görs EJ via Schoolsoft). Sista ansökningsdag är 15 april 2025.
Kurstider läsåret 25/26
18 augusti – 19 december 2025
8 januari – 10 juni 2026
Antagningsförfarande
I en första urvalsomgång bedömer vi arbetsprover och personliga brev. Därefter kommer du att kallas till en digital intervju eller få avslag på din ansökan.
Öppet hus – 20 mars kl 16-18. Filmer med intervjuer och Q&A kommer att publiceras på våra sociala medier fr.o.m vecka 9.

Ansökan senast 15 april 2025
Knappen leder till folkhögskolornas gemensamma system Schoolsoft. Om det är första gången du ansöker till en folkhögskola så får du först registrera ett konto på Mina sidor i Schoolsoft.
När du fyllt i och skickat in ansökan får du en automatisk bekräftelse till din e-postadress.
Om du tidigare gjort ansökan i Schoolsoft (och alltså redan har ett konto) så måste du kolla att dina kontaktuppgifter är aktuella, det gör du under fliken Min profil när du loggat in. Det gäller även om du ansökt till annan folkhögskola.
Följande handlingar ska bifogas när du ansöker:
• Personligt brev:
Beskriv dig själv med några meningar eller be en vän beskriva dig! I brevet ska det framgå varför du söker utbildningen och vad du vill lära dig. Beskriv även din utbildningsbakgrund. Du ska också berätta om ditt eget förhållande till skapande/kreativitet och gärna berätta om vilka material och tekniker du arbetat med tidigare. Skriv om relevanta workshops eller kurser du gått. Om du har planer på att söka andra konstutbildningar efter ett år hos oss, skriv gärna om detta också.
• Ett foto på dig själv
• Arbetsprover:
– Uppgift 1. Arrangera några äpplen. Gör dels en teckning av dessa i en viss belysning, dels en målning (i valfri teknik) i en annan belysning.
1. Fotografera dina teckningar/målningar.
2. Ladda upp bilderna i din ansökan (i format jpg, png eller pdf)
– Uppgift 2. Egna arbeten. Visa ett urval av dina egna arbeten som du tycker representerar dig och ditt arbete. Det kan vara teckning, kroki, måleri, skulptur, hantverk, formgivning, m.m. Max en av dessa får vara skapad digitalt. Arbetsproverna ska visa på bredd/ variation i uttryck.
1. Fotografera dina arbeten (max 5 bilder)
2. Ladda upp bilderna i din ansökan (i format jpg, png eller pdf)
MÖT OSS PÅ INSTAGRAM
Chris och Johanna, 2019-2020
Röster från tidigare studerande
”En höjdpunkt i kursen har varit att få prova så många tekniker som jag drömt om, men också att börja lära mig allt om keramik och drejning.” (Vanessa)
”Det jag lärt mig om mitt skapande är att tillåta mig själv att prova. Jag testar nya saker där jag förhoppningsvis kan hitta mig själv i materialen. En höjdpunkt för mig har varit att upptäcka att jag har kreativt mod, driv och riktig kärlek till skapandet.” (Anna)
”Under mitt fördjupningsår har jag lärt mig hur viktigt det är att pausa verk med avsikt och att våga släppa kontrollen mer även för planerade verk. Jag har fått stöd i att utvecklas i mitt måleri och blivit bättre på att gå hela vägen från skiss till färdigt verk.” (Tommy)
”Jag har älskat att få ha tillgång till en ateljé där jag fått experimentera i min kreativitet, att ha kul, göra misstag och lära mig av den erfarenheten. Jag har utvecklats genom att få lära känna nya tekniker och material som hjälpt mig att bygga mina världar inspirerade av fantasy och latinamerikansk kultur.” (Claudia)
”Jag uppskattar bredden på utbildningen och varje nytt moment har väckt nya kreativa idéer. Det har varit oerhört givande att ha en klass med en kreativ bredd – jag har blivit så inspirerad och verkligen trivts.” (Jennie)
”Jag sökte till kursen delvis p g a min bakgrund som fritidsledare; jag vill kunna instruera och inspirera till skapande som ledare. Det viktigaste jag lärt mig under detta år är att det är viktigare att jag lär mig saker och har kul än att ett verk ska bli ’perfekt’.” (Valle)
”Efter mitt år på kursen har jag förstått att det är väldigt viktigt för mig att skapa. Jag är så tacksam över att jag har fått pröva på mycket olika tekniker och lär mig mycket om hur jag kan vara kreativt. Jag har också lärt mig mycket om min inre process och hur jag ska ta mig an den när jag skapar.” (Agnes)
”Jag har uppskattat att få verktyg för att dela med mig av min egen konstnärliga process och samtidigt fått uppleva engagerade åskådare. Det var något extra när vi ”hedrade våra verk” och vi fick se projekt som alla lagt ned tid på.” (Valentina)