Ateljé X

Ger dig möjlighet till en kreativ paus eller språngbräda

Längd: 1 år
Kurstid: 18 aug 2021 – 10 jun 2022
Ansök senast: 15 april 2021
Antagningsvillkor: Personligt brev och arbetsprover.
Digitalt Öppet hus: 16 mars kl 15-17 (länk kommer)
Intervjudag: Meddelas senare.
Kostnader: 2700:- per termin beroende på bl.a. material, studiebesök och litteraturval samt obligatoriskt förmiddagsfika 23:- per dag
Kontakt: Ann Westblom, 08-636 23 06, ann.westblom@brommafolkhogskola.se

I en grupp med 12 deltagare får du möjlighet att under ett år pröva konst och hantverk som keramik, skulptur, textiltryck, tovning, bokbinderi, gips, metallarbete, teckning, akrylmåleri. På Bromma folkhögskola, där Ateljé X är en av utbildningarna, går du tillsammans med elever på musik-, teater och andra utbildningar. Det ger en inspirerande miljö med intressanta möten och tillfällen att ta del av kultur av olika slag.

Andra spännande fördelar med att studera hos oss är möjligheten att studera i en heterogen grupp där åldersspannet ligger mellan 18 och 70 år. Gruppen är liten, vilket ger ett mervärde och trygghet med möjlighet till inspiration av varandras arbete.

Fast ateljéplats

Under hela läsåret har du en fast ateljéplats med eget arbetsbord, rullvagn och staffli samt möjligheter att förvara dina saker i förråd och skåp. Du har också tillgång till ateljén på kvällar och helger.

En annan möjlighet är tillgången till vårt materialförråd med tyg, garn, färger, lera och gips, som öppnar upp för din egen kreativitet. Vi har ett litet snickeri och en keramikugn att tillgå intill ateljén. Våra materialavgifter är inte heller särskilt höga med tanke på vad som ingår i form av material och studiebesök. Skolan har dessutom en restaurang som serverar lunch och eftermiddagskaffe till förmånliga priser.

Utställningar

Kursen ger redskap för att kunna ställa ut sin konst. Vi ställer ut i vårt närområde i Bromma, men också på Alvikstorpets galleri Galleraget samt på skolans egen festival Brommastock, som är en heldag fylld av konst, teater, musik och möjligheter till lekar, fika och lunch.

Som alumni har du möjlighet att efter dina studier på kursen, få ställa ut på Västerorts konstrunda.

Skolan ligger 20 minuter med tunnelbana från city och samtidigt nära en trollskog att plocka vitsippor i på våren och åka skidor i på vintern. Från Åkeshovs station passerar du ett arboretum med träd, Koloniföreningen Åkeshovs slottsträdgårdar, och Åkeshovs slott med äppelängar och Äppelvikens ridskola på väg till skolan. Eller så följer du bara Drottningholmsvägen från Brommaplan.

Kurstider läsåret 21/22

18 augusti – 21 december 2021
10 januari – 10 juni 2022

Arbetsprover

Uppgift 1. Tre saker du har i fickan – handväskan – ryggsäcken. Arrangera föremålen och teckna eller måla av dem i två olika belysningar så att skuggorna kommer fram.

1. Montera dina bilder på pannåer i A3-format.
  2. Fotografera dina pannåer så att du kan ladda upp dem i din ansökan.

Uppgift 2. Egna arbeten. Visa ett urval av dina egna arbeten som du tycker representerar dig och ditt arbete. Det kan vara teckning, kroki, måleri, skulptur, hantverk, formgivning, m.m.

1. Montera dina arbeten eller bilder på arbeten på max 5 pannåer i A3-format.
  2. Fotografera dina pannåer så att du kan ladda upp dem i din ansökan.

Antagningsförfarande

I en första urvalsomgång bedömer vi arbetsprover och personliga brev. Därefter kommer du att kallas till en intervju med workshop på skolan den 18 maj eller få avslag på din ansökan. Intervjun kan komma att ske online p.g.a. Covid-19. En länk kommer då att skickas till dig via Google Meet.

Sista ansökningsdag är 15 april 2021

Läs reportaget om Amanda på Ateljé X

Flicka med färgglada kläder i bakgrunden

Amanda studerar på Ateljé X. I tidningen Sändaren (nr 6) finns ett reportage om henne, där hon berättar om sitt konstprojekt. Läs hela artikeln här!

Röster från tidigare studerande

”Jag hade förväntan på ett kreativt år och det har jag fått! Det är värdefullt att få ha tillgång till allt material, verktyg, utrymmen och kunskap hos lärare och varandra i gruppen. Förut hade jag svårt att föreställa mig vad det innebar att arbeta med projekt, det skrämde mig. Men nu uppskattar jag friheten.”

Joanna, Ateljé X 17/18

”Jag ville ha ett kreativt break för att ta reda på vad jag ville. Jag ville komma åt bredden. Tiden i ateljén öppnar många tankedörrar kring vad man kan fördjupa sig i. Jag tycker att kursen är en bra början för alla som vill utveckla sin kreativa ådra.”

Anna, Ateljé X 17/18

”Jag är så glad över att vara här! Jag förverkligar en gammal dröm.”

Tatyana, Ateljé X 2018

”Jag uppskattar att kursen har en så bred inriktning; att jag fått smaka många olika konstuttryck och material, som jag aldrig kommit i kontakt med annars. Lärarna är kompetenta och engagerade och klassen är härlig. Vi lär oss mycket av varandra också. För mig har det varit skönt att teckning och måleri kommer senare under läsåret för det har hjälpt mig bort från prestationsångest.”

Louise, Ateljé X 17/18

”Jag fastnade för utbildningen p g a namnet med X:et. Det kändes bejakande, tillmötesgående och lekfullt. Jag ville måla turkost när jag kom och har fått utforska min kreativa process i ett eget rum och gått loss och liksom “badat färg”. Det är fantastiskt att vara här bland alla papper, färger, tyger och ting. Och bara det att det finns lera och möjligheter att bränna i en egen ugn.”

Sara, Ateljé X 2018

VIKTIGT VID ANSÖKAN