Teaterlinjen
Ett år med fokus på skådespeleri
Längd: 1 år
Studietakt: 100%
Kurstid: 21 aug 2023 – 7 jun 2024
Ansök senast: 16 april 2023
Öppet Hus: Onsdag 29 mars kl 16-18
Kostnader: Materialavgift 1400:-/termin samt obligatoriskt förmiddagsfika 23:-/dag
Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)
Kontakt: Catrin Rodosi, 08-636 23 07, catrin.rodosi@brommafolkhogskola.se
Vi söker dig som vill berätta och gestalta livet från scenen i samklang med andra. Du behöver ha mod att kasta dig ut, förmågan till självreflektion och en vilja att skapa och arbeta tillsammans i en ensemble.
Hos oss får du utvecklas som skådespelare genom färdighetsträning, konstnärliga processer och möten med publik. Teaterkonsten bygger på det kollektiva berättandet. I en undersökande gemenskap experimenterar vi med olika sceniska uttryck och teaterformer. På daglig basis får du medvetandegöra och fördjupa dina egna verktyg som skådespelare i kropp, rörelse, röst och tal.
Under utbildningens gång går vi in i flera konstnärliga processer som leder till redovisning eller föreställning, med frågorna: Hur ser mötet med texten eller materialet ut? Hur ska det iscensättas och gestaltas? Hur fångar vi publiken? Vad vill vi berätta? Villkoren för det sceniska arbetet är föränderliga och kopplade till samtid och omvärld. Vems berättelser får höras? Hur synliggör och gestaltar vi normer och olika människors liv och livsvillkor? Hur ser din berättelse ut?

Kursinnehåll
- Improvisationsteknik
- Kropp & fysiska uttryck
- Röst, tal- och sångteknik
- Berättarteknik
- Scenframställning
- Textarbete, olika genrer
- Clown (enligt Mario Gonzalez)
- Normkritisk gestaltning
- Interaktiv teater
- Rörelse/dans
- Grupprocess
- Närvaroträning
- Teaterbesök och föreställningsanalys
- Konstnärlig arbetsprocess med egna projekt (till Brommastock, se nedan)
- Workshop i castingteknik
- Workshop i akrobatik/stagefight
Samarbeten
Bromma folkhögskola är en kreativ mötesplats där flera konstnärliga utbildningar möts och möjligheter till konstnärliga samarbeten finns. Här är det mycket som händer under veckorna i form av uppspel, konserter och utställningar. På skolan finns även yrkesutbildningar som vi samarbetar med i momenten interaktiv teater. I juni arrangerar skolan den årliga festivalen Brommastock med kultur i olika former, mat, dryck och events.
Närheten till Stockholms city gör att vi ofta går på teater och har samarbete med det professionella kulturlivet.
Kurstider läsåret 23/24
21 augusti – 22 december 2023
8 januari – 7 juni 2024
Antagningsförfarande
Efter att du har gjort en ansökan till teaterlinjen kommer du att få spela in en monolog utifrån instruktioner som vi skickar till dig. Det är därför viktigt att du regelbundet kontrollerar e-posten du har gjort ansökan från.
Nästa steg i ansökningsprocessen är ett tillfälle på skolan där vi arbetar i workshopform och gör intervjuer.
Antagningsbesked ges innan midsommar.
Att fundera över inför ansökan
Teaterlinjen är en heltidsutbildning och kräver stort engagemang och drivkraft. Dagarna är uppdelade mellan lärarledda lektioner och lektioner med egna uppgifter, både i grupp och enskilt. Vi arbetar mycket fysiskt, dvs med kroppen som uttrycksmedel, vilket du behöver vara bekväm med. Vi arbetar i neutrala bekväma kläder. Arbetet med teater kräver mod att reflektera över sig själv och vara nyfiken inför olikheter.
Är du redo? Sök till Teaterlinjen senast 16 april!
Ansökan senast 16 april
Knappen leder till folkhögskolornas gemensamma system Schoolsoft. Om det är första gången du ansöker till en folkhögskola så får du först registrera ett konto på Mina sidor i Schoolsoft.
När du fyllt i och skickat in ansökan får du en automatisk bekräftelse till din e-postadress.
Om du tidigare gjort ansökan i Schoolsoft (och alltså redan har ett konto) så måste du kolla att dina kontaktuppgifter är aktuella, det gör du under fliken Min profil när du loggat in. Det gäller även om du ansökt till annan folkhögskola.
Följande handlingar ska bifogas när du ansöker:
• Personligt brev
Här är ett antal frågor som kan användas som grund när du skriver ditt brev:
– Personlig info (namn, bakgrund, ålder, nuvarande sysselsättning etc)
– Hur hittade du utbildningen och vad fick dig att bli intresserad?
– Hur ser din teaterbakgrund ut? Har du gått någon utbildning/kurs tidigare?
– Vad ser du helst på för teater?
– Vad betyder teater för dig?
– Vad är din tanke med utbildningen och varför väljer du att söka till Teaterlinjen hos oss just nu i ditt liv?
– Vilka förväntningar har du och vad vill du utvecklas i och lära dig mer om genom utbildningen?
– Hur vill och kan du bidra till gruppen?
– Motivera varför just du ska gå utbildningen
Syftet med frågorna är att få en så rik bild som möjligt av deltagarna innan utbildningen börjar. En variation av erfarenheter, livssituationer och kunskaper i gruppen är önskvärt. Det viktigaste är din motivation och vilja att gå utbildningen, viljan att utvecklas samt att möta gruppen och dig själv.
• Ett foto på dig själv
Endast för vår administrativa hantering.
MÖT OSS PÅ INSTAGRAM
Nicole Levin (elev 2019-2020)
Xander Turian (elev 2016)

Xanders filmkarriär började på Bromma folkhögskola (pdf)
Artiklarna är från Folkmagasinet, en tidning från Stockholms folkhögskolor, 2019
Röster från tidigare studerande
Vad tar du med dig efter ett år här?
Jag tar med en helt ny person! jag vet nu mer vad jag vill i livet och har nu en röst som hörs! (Agnes)
Vad skulle du vilja säga till någon som funderar på att söka till Teaterlinjen?
Tiden på Teaterlinjen har varit ett av de roligaste och mest lärorika åren av mitt liv. Att få göra det jag älskar på heltid har varit otroligt givande och jag har verkligen fått chansen och utrymmet till att kunna utvecklas både personligt och skådespelarmässigt. Jag trodde jag visste mycket om mig själv innan jag började här men det här året har verkligen bevisat att det alltid finns mer att lära. (Isabelle)
Hur har det varit för dig att gå på Teaterlinjen?
Det har varit väldigt lärorik för mig som skådespelare men jag har också lärt mig mycket om mig själv. Jag har fått mycket bättre självförtroende och jag upptäckt att teater är min passion och att jag gillar att göra det och att jag är bra på att göra det. (Eduardo)
Vad tar du med dig efter ett år här?
Jag har lärt mig mycket om hur man lär sig ett manus och laborerar med replikerna. Jag har också lärt mig mycket om mig själv och var mina gränser ligger och hur man överträder dom. (Axel)
“Att gå på Teaterverkstan var framför allt otroligt roligt. Det breda innehållet gjorde att jag fick utforska teatern och min trygghetszon på så många plan att jag gick därifrån som en ny människa med SÅ många nya erfarenheter och nya mål med livet. Jag kan dela upp livet i två delar: före Teaterverkstan och efter Teaterverkstan.”
(Jonas, läsåret 2011/2012)
“För mig har det varit ett sätt att kunna utforska och komma i kontakt med bitar av mig själv som jag knappt har rört vid.” (Olga, läsåret 2015/2016)
“Teaterverkstan är en utbildning där man får utveckla sitt skådespeleri och även utvecklas personligen.” (Julia, läsåret 2015/2016)
“Teaterverkstan hjälpte mig att växa när jag som mest behövde det. Att börja på Teaterverkstan är ett av de mest givande besluten jag har tagit, och det hjälpte mig att både utveckla min egen uppfattning om teater såväl som min egen uppfattning om mig själv.” (Cim, läsåret 2014/2015)