Teaterlinjen

Längd: 1 år
Kurstid: 18 aug 2021 – 10 jun 2022
Ansök senast: 15 april 2021
Kostnader: Materialavgift 1200:-/termin samt obligatoriskt förmiddagsfika 23:-/dag
Kontakt: Catrin Rodosi, 08-636 23 07, catrin.rodosi@brommafolkhogskola.se

Teaterlinjen är en heltidsutbildning med fokus på skådespelarens utmaningar.

Du kommer att få möta pedagoger med olika bakgrunder och erfarenheter från teaterbranschen. Vi vill ge dig en bred erfarenhet att ta med från året på teaterlinjen, därför består första delen av en “verktygslåda” där du utmanas i olika delar av en skådespelares arbete, både enskilt och i grupp. Under andra delen av utbildningen ligger fokus på att tillgodogöra sig dessa erfarenheter. Under vårterminen fördjupar och utvecklar deltagarna sina kunskaper och gör en slutproduktion i form av en pjäs och genom ett eget konstnärligt arbete ( i mindre grupper).

Att utvecklas som skådespelare innebär även att utvecklas som person. Du behöver vara beredd att möta dina egna känslor och lära dig om dig själv, både enskilt och i grupp.

I utbildningen ingår reflektion, både kring sig själv men också kring människans liv och livsvillkor. Nutid, historiskt och för olika människor. Att gestalta en annan människas livssituation, utmaningar och normer, kräver att vi ifrågasätter våra egna. Därför har vi även normkritik på schemat.

Teater är gestaltning av människans liv och livsvillkor.
“Teater är gestaltning av liv av aktörer, inför publik, här och nu” (Martha Westin)

• Improvisation
  • Scenframställning
  • Skådespelarteknik
  • Muntligt berättande
  • Teaterproduktion
  • Skådespelarträning
  • Normkritiskt gestaltande
  • Röst/sång
  • Rörelse/dans
  • Grupprocess
  • Kreativitet och flöde
  • Närvaroträning
  • Textgestaltning
  • Egna konstnärliga projekt
  • Workshop i castingteknik
  • Workshop i clown (enligt Mario Gonzalez)
  • Workshops och gästlärare

Samarbete

Bromma folkhögskola är en kreativ mötesplats där flera konstnärliga utbildningar möts och stora möjligheter till samarbete finns. Vi har en unik tillgång att få arbeta med musiker och studiotekniker på skolan, vilka hjälper oss med musik, ljud och ljus till våra föreställningar. Här är det mycket som händer under veckorna i form av uppspel, konserter och utställningar. Närheten till Stockholms city gör att vi ofta går på teater och har samarbete med det professionella kulturlivet.

Vill du …
… ägna ett år åt att utvecklas som skådespelare i en kreativ folkhögskolemiljö?
… arbeta intensivt med eget arbete och i grupprocess?
… arbeta med din egna personliga utveckling?
… riskera dina nuvarande åsikter i ett fritt prövande?
… nyfiket möta dig själv och andra?
Sök då till Teaterlinjen 2021!

Kurstider läsåret 21/22

18 augusti – 21 december 2021
10 januari – 10 juni 2022

Antagningsförfarande

Efter att du gjort en ansökan till teaterlinjen kommer du att få spela in en kort film på dig själv, där du följer de instruktioner vi skickar till dig. Det är viktigt att du regelbundet kontrollerar e- posten du gjort ansökan från.

Nästa steg i ansökningsprocessen är ett tillfälle på skolan där vi arbetar i workshopform.

Sista ansökningsdag är 15 april.

Antagningsbesked ges innan midsommar.

MÖT OSS PÅ INSTAGRAM

Clowneri är Tuas grej (pdf)

Xanders filmkarriär började på Bromma folkhögskola (pdf)

Artiklarna är från Folkmagasinet, en tidning från Stockholms folkhögskolor, 2019

Röster från tidigare studerande

Vad tar du med dig efter ett år här?
Jag tar med en helt ny person! jag vet nu mer vad jag vill i livet och har nu en röst som hörs! (Agnes)

Vad skulle du vilja säga till någon som funderar på att söka till Teaterlinjen?
Tiden på Teaterlinjen har varit ett av de roligaste och mest lärorika åren av mitt liv. Att få göra det jag älskar på heltid har varit otroligt givande och jag har verkligen fått chansen och utrymmet till att kunna utvecklas både personligt och skådespelarmässigt. Jag trodde jag visste mycket om mig själv innan jag började här men det här året har verkligen bevisat att det alltid finns mer att lära. (Isabelle)

Hur har det varit för dig att gå på Teaterlinjen?
Det har varit väldigt lärorik för mig som skådespelare men jag har också lärt mig mycket om mig själv. Jag har fått mycket bättre självförtroende och jag upptäckt att teater är min passion och att jag gillar att göra det och att jag är bra på att göra det. (Eduardo)

Vad tar du med dig efter ett år här?
Jag har lärt mig mycket om hur man lär sig ett manus och laborerar med replikerna. Jag har också lärt mig mycket om mig själv och var mina gränser ligger och hur man överträder dom. (Axel)

“Att gå på Teaterverkstan var framför allt otroligt roligt. Det breda innehållet gjorde att jag fick utforska teatern och min trygghetszon på så många plan att jag gick därifrån som en ny människa med SÅ många nya erfarenheter och nya mål med livet. Jag kan dela upp livet i två delar: före Teaterverkstan och efter Teaterverkstan.”
(Jonas, läsåret 2011/2012)

“För mig har det varit ett sätt att kunna utforska och komma i kontakt med bitar av mig själv som jag knappt har rört vid.” (Olga, läsåret 2015/2016)

“Teaterverkstan är en utbildning där man får utveckla sitt skådespeleri och även utvecklas personligen.” (Julia, läsåret 2015/2016)

“Teaterverkstan hjälpte mig att växa när jag som mest behövde det. Att börja på Teaterverkstan är ett av de mest givande besluten jag har tagit, och det hjälpte mig att både utveckla min egen uppfattning om teater såväl som min egen uppfattning om mig själv.” (Cim, läsåret 2014/2015)