”Alla som går ut härifrån får en annan syn på världen”

Deltagarna på Allmän kurs har skrivit personporträtt. Gabriella har skrivit om Mahdi:

Han är 22 år gammal och har kommit till Sverige från en helt annan sida av jorden. Läs om Mahdi som ger en bild av av hans upplevelser och erfarenheter av hur det är att läsa in sin gymnasiebehörighet på Bromma folkhögskola.

Pianonoterna som musiklinjens elever spelar flyter in i ett av skolans grupprum där Mahdi sitter. Solen skiner in från de vida fönstrena, men distraktionerna verkar inte störa honom alls – han håller ögonkontakt utan problem och ler stort.

Mahdi kom till Sverige för sju år sedan. Innan han kom in på Bromma folkhögskola gick han på en introduktionskurs till det svenska språket på Blackebergs gymnasium som ligger i närheten.

– Det var en stor skola. Därför var det svårt med kommunikationen och att få hjälp där, till skillnad från här, säger Mahdi.

Han berättar att han började här på Bromma folkhögskola förra året och att han var väldigt nervös i början av höstterminen. Denna känsla målar han upp genom att tydligt beskriva ett frekvent socialt gap mellan svenskar och invandrare som ibland är svårt att “komma över”.

–  Jag föddes i Iran, men eftersom att båda mina föräldrar är från Afghanistan så har jag bara medborgarskap där. Det är inte som här i Sverige; att man får medborgarskap i landet man föds.

Det är genast uppenbart att Mahdi har kommit över sin initiala rädsla och att han nu trivs på Bromma folkhögskola och även i Sverige. Han bor i Märsta, som ligger ungefär 30 kilometer bort, men trots den långa distansen tycker han att det är värt att åka hit varje morgon.

Bromma folkhögskola erbjuder en stor variation av kurser: en diakonal utbilding, en stor blanding av estetiska kurser, och en allmän kurs som erbjuder en alternativ väg till att skaffa gymnasiebehörighet. Detta är linjen som Mahdi går på.

Han berättar att han hade önskat att få reda på om Bromma folkhögskolas existens tidigare än vad han faktiskt gjorde. Denna information hade gjort livet enklare – Mahdi skulle först börja studera till bilmekaniker, men fick inget jobb på grund av bristen på svenskt medborgarskap. Genom en studievägledare på Blackebergs gymnasium fick han sedan information om Bromma folkhögskola och sökte hit för att sedan komma in år 2021. Nu sitter han här.

Mahdi tycker om skolan så mycket att han avslöjar att han till och med har försökt få sin flickvän att söka in. Hon har det svårt med formatet som komvux använders sig av; hur kurserna är intensiva, korta, och uppdelade på bara några veckor i taget. Här, dock, läser man en kurs under ett helt läsår.

– Det skulle hjälpa henne, kommenterar Mahdi. Hon har problem med att koncentrera sig, så jag tror att hon skulle få den hjälpen hon behöver om hon gick här istället.

Som på alla skolor i världen finns det såklart saker att förbättra. Eftersom att folkhögskolor inte använder sig av det tradiotionella betygssystemet så kan det vara lite främmande och även lite avskräckande att sa sig an kurser här, enligt Mahdi. Att senare behöva söka in på universitet med en enda siffra som omdöme istället för en blanding av bokstäver är fortfarande ett lite osäkert ämne som han erkänner inte veta så mycket om än. Något tvivel på lärarnas kunskaper och förmåga att hjälpa till finns det dock inte några spår av. Det finns tid till att förbereda sig och läsa på om sådant eftersom att Mahdi ska gå här ett år till, vilket han inte verkar har några som helst problem med. När han bes beskriva skolans atmosfär med några få ord säger han “vänlig och trevlig”. Det sista han säger om skolan gör han utan något annat än ärlighet i hans röst:

– Alla som går ut härifrån får en annan syn på världen.

Text: Gabriella Ö Bild: Ali A