Rama – ny på Allmän kurs

Deltagarna på Allmän kurs har haft i uppgift att skriva personporträtt.
Här är Marias porträtt av Rama:

Hon kom till Sverige som 19-åring på grund av krig i Syrien tillsammans med sin familj. Göteborg, Lysekil var det första hon såg av Sverige vilket blev hennes hem de kommande sju åren.  Idag går hon på allmän kurs på Bromma folkhögskola. 

Det är lunchtid på Bromma folkhögskola och flera studenter har tagit sin lunch för att sätta sig ute i den varma solen. Bakom Rama som precis avslutat sin lunch pågår det samtal för fullt i olika grupper av människor. 

Rama är 27 år och ursprungligen från Syrien. Hon kom till Sverige i slutet av 2014 på grund av kriget i Syrien. Nu bor hon i en studentlägenhet i Järfälla. Rama bodde innan norr om Göteborg i Lysekil med sin familj i sju år. 
– I början var det svårt att anpassa sig med tanke på att svenska inte var mitt modersmål, berättar Rama.

 Hon beskriver sig själv som en social och framåt tjej. Det blev lite påfrestande att komma in i det sociala och skaffa vänner då hon flyttade från Syrien till Sverige. Hon beskriver det som en kulturkrock.
– I Sverige kändes allt så fritt och man kunde göra lite vad man ville utan att bry sig om vad någon annan skulle tycka, säger Rama.

– I Syrien var det ett annat levnadssätt på något sätt. Man tänkte mer på vad och hur man gjorde för att inte folket runt omkring skulle tycka konstigt om en, berättar hon.

Det tog ett tag att anpassa sig men till slut efter två år fick hon ett jobb på en skola via en nära kontakt. Där arbetade hon i fem år och trivdes bra. 

Rama flyttade hit till Stockholm för att hon ville plugga. Plugga till något hon tycker om och känns kul. Hennes nära vän flyttade även hit vilket gjorde det enklare för Rama att flytta till Stockholm. Eftersom hon hela tiden har bott med sin familj ville hon även komma hemifrån. 

– Jag ville flytta hemifrån för att känna mig vuxen och få eget boende. Man kan inte bo med sin familj hur länge som helst. Speciellt inte här i Sverige, säger hon med ett skratt. 

Rama berättar att hon nu, efter ha bott i Sverige i åtta år, har lätt för att anpassa sig och hennes umgängeskrets är stor. Hennes kille som fortfarande bor kvar i Lysekil kommer och hälsar på henne i Stockholm lite då och då. Träna, laga mat, umgås med sin pojkvän och vänner är något hon tycker om att göra på sin fritid. Ramas mål i livet är att hon vill resa så mycket som möjligt. Gärna med sin pojkvän. 

– På grund av min åldersnoja vill jag även ha familj inom några år. Man blir ju inte precis yngre, säger hon med ett flin. 

Innan dess vill hon bli klar med sina studier så hon får en trygghet både ekonomiskt och karriärmässigt, innan hon skaffar familj. 

 Rama hittade Bromma folkhögskola genom internet. Skolan var nära stan och hon tyckte den kändes bra. Efter att ha gått några månader på Bromma folkhögskola känner hon en trygghet och tycker det är kul med olika åldrar av studenter här på skolan. Hållbar utveckling och Samhälle är två ämnen hon tycker är kul och intressant. 

– Matte däremot har jag svårare med, säger hon och suckar.

Målet med studierna är att få sin högskolebehörighet för att senare kunna  utbilda sig till grundskollärare.  

Text och bild: Maria M