Fortbildning för fritidsledare

Ett främjande ledarskap

Längd: 15 veckor
Studietakt: 25% med tio måndagar på Bromma folkhögskola, resten av utbildningen sker på distans med nära anknytning till din arbetsplats
Kurstid: 8 nov 2021–4 apr 2022
Ansök senast: 25 okt 2021
Antagningsvillkor: 3-årig gymnasieexamen eller motsvarande med behörighet för yrkeshögskola. Dessutom ska du vara anställd som fritidsledare.
Kostnader: Administrationsavgift 500 kr som täcker försäkring, kopiering m.m. Utöver denna tillkommer kostnader för kurslitteratur.
Kontakt: info@brommafolkhogskola.se

För vem?

För dig som arbetar med fritid, ännu inte har en utbildning till fritidsledare eller
fritidspedagog och som vill utvecklas i ditt ledarskap och fördjupa dina kunskaper

Upplägg

Kursen är på distans med tio obligatoriska heldagar på skolan.

• Kick-off 8 november kl. 13.00–17.00
  • 10 måndagar kl. 09.00–16.00, start 24 jan till 4 april (v. 4-8 och v. 10-14)

Förberedelse för första tillfället

I ansökan kommer du att få skriva en text om dig själv där du berättar kort om ditt arbete och dig själv. Texten är till för att vi ska kunna anpassa utbildningen till dina behov.

Kursinnehåll

Som deltagare kommer du att få fördjupa dig i att arbeta med olika grupprocesser, bland annat med ledarskapsträning och konfliktlösningar. Vi kommer även att arbeta med frågor som berör din roll som fritidsledare, hur du som fritidsledare arbetar med gruppen samt prova på metoder för att utöka din verktygslåda. Vi blandar teori med metoder och praktiska övningar och utgångspunkten ligger i ett främjande förhållningssätt.

Det här läser du:

• Gruppsykologi/grupprocess/konflikthantering
  • Professionellt förhållningssätt
  • Socialpedagogik
  • Etiska och moraliska problemsituationer

Teman

1) Ledarskap – Olika typer av ledarskap – vad är ledarskap, vilka förebilder har jag?
2) Grupprocesser – Hur grupper fungerar i teori och praktik
3) Socialpedagogik – Lagar, barnkonventionen
4) Konflikthantering och konfliktlösning – Hantera olika typer av konflikter
5) Professionellt förhållningssätt – Vad är det och var går gränserna?
6) Metoder – Kreativitet, utepedagogik, exposure, forumteater, värderingsövningar mm
7) Pedagogik – Vad och varför gör jag det jag gör (min pedagogiska grundsyn)?
8) Mitt eget ledarskap – Vem är jag som ledare?

Sista ansökningsdag är 25 oktober 2021.

Sidan uppdaterad 14 september 2021